Deelnemen

Europeana

Waarom deelnemen?

Als Nederlandse erfgoedinstelling kunt u kosteloos deelnemen aan DC4EU en zo uw collectie beschikbaar stellen aan een internationaal publiek, in de eerste plaats via het Europeana platform: 

  • De Europeana website biedt online toegang tot een enorme hoeveelheid cultureel erfgoed collecties van o.a. bibliotheken, musea, kunstgalerieën en (audiovisuele) archieven uit heel Europa. Dit rijke erfgoed van Europa is in samenhang te vinden door innovatieve koppelingen tussen collecties. 
  • De Europeana website wordt maandelijks meer dan 500.000 keer bezocht. 
  • Vergroot de zichtbaarheid van uw collectie via de Europeana website, door onder andere een actieve gebruikersgroep, online tentoonstellingen en innovatieve formats van Europeana.
  • Breng uw collectie naar een nieuw publiek in het onderwijs, onderzoek en de creatieve industrie. Ontdek hoe Europeana collecties presenteert en laat u inspireren door verrassende voorbeelden van hergebruikt van erfgoed collecties.

Publiceren via Europeana

  • Stichting Europeana is een relatief kleine organisatie. Het is voor hen onmogelijk om rechtstreeks samen te werken met alle erfgoedinstellingen in Europa. Daarom werkt Europeana samen met een beperkt aantal tussen partijen, bestaande uit landelijke, thematische en domein aggregators. 
  • Aangewezen Europeana aggregators, zoals DC4EU, werken samen met cultureel erfgoedinstellingen om digitale collecties toegankelijk te maken via Europeana.
  • DC4EU helpt graag verder bij het aansluiten van uw collectie, meer informatie over de werkwijze van DC4EU vindt u onder “Stappenplan”.
  •  

Voorwaarden voor deelname

Europeana stelt een aantal voorwaarden als het gaat om de data en kwaliteit van digitale collecties. Hieronder leest u meer over die vereisten. DC4EU helpt graag bij het aansluiten van uw collectie met een advies op maat.

  • De belangrijkste voorwaarden voor het delen van uw data met Europeana:
  • Elke organisatie met een digitale erfgoed of cultuur collectie is welkom, zoals culturele erfgoedinstellingen van elke omvang en thematische focus, heemkundekringen, regionale archieven, enz.
  • Uw collectie is gedigitaliseerd en wordt online gepresenteerd; u kunt met een weblink naar het digitale object verwijzen (voorbeeld 1, voorbeeld 2) en de beschrijvingen van de objecten (metadata) zijn digitaal beschikbaar.
  • De scope van uw collectie sluit aan bij de Europeana Content Strategy.

 

  • De voorwaarden die Europeana stelt aan de data en kwaliteit van digitale collecties:
    • De digitale beschrijvingen van objecten (metadata) kunnen vrijgegeven worden onder een CC0 licentie en voldoen aan een minimale set van velden zoals gespecificeerd in het Europeana Data Model (EDM)
    • Het Europeana Publishing Framework is geraadpleegd. Met dit framework wordt inzichtelijk gemaakt hoe datakwaliteit van invloed is op hoe Europeana deze data presenteert en promoot op de Europeana website en daarbuiten, en hoe anderen deze data kunnen bekijken, delen en hergebruiken. De Europeana Publishing Guide beschrijft de verschillende niveaus van datakwaliteit en de scenario’s voor hergebruik die voor elk niveau mogelijk zijn. 

 

  • De data die u wilt delen met Europeana is voorzien van een correcte rechtenstatus: 
    • U heeft de copyright status geëvalueerd van de collectie objecten die u wilt publiceren. Daarnaast heeft u verkend wie de rechthebbende is, hoe er toegang tot een object verkregen kan worden, en in hoeverre een object hergebruikt kan worden. Op basis van deze informatie wordt een van de beschikbare rechten labels in gebruik door Europeana toegekend aan het collectie object. Dit rechten label wordt in de metadata van elk collectie object opgenomen.
    • De digitale beschrijvingen van uw collectie (metadata) zijn beschikbaar voor hergebruik zonder beperkingen via een CC0 licentie, zoals uiteengezet in de Data Exchange Agreement. DC4EU heeft een Data Exchange Agreement met Europeana gesloten. Instellingen die deel willen nemen aan DC4EU en daarmee Europeana, dienen een uitwisselingsovereenkomst af te sluiten met Beeld & Geluid, de penvoerder van DC4EU.

 

Wilt u meer weten over het Europeana initiatief, het brede netwerk en de verschillende communities (oa tech, research, onderwijs) raadpleeg de Europeana Pro website, of meld je aan voor de Europeana Network nieuwsbrief en de Europeana Network Association.

Neem contact op met DC4EU voor het aansluiten van uw digitale collecties op Europeana of meer informatie!